EN DALSLÄNDSK OAS


Husen på Henneviken ser i grunden likadant ut som på 1930-talet, även om den nybygda Ladan är bra mycket mindre än den ladugård som vi har försökt efterlikna i stilen. Naturen, härovan en vy över Råvarp  mot gattet där Dalslands kanal fortsätter norrut, är i stora drag säkert densamma som mötte bosättarna på Bronsåldern, de som knackade den stora mängden hällristningar, på andra sidan sjön, i Tisselskog.


Det är samma udde, nu som då – Råvarpen omger udden med sitt rena friska vatten. Tillgängligt för bad vid bastu och brygga utmed den inre skyddande viken. Kanoter lägger lämpligast till vid den långgrunda strandremsan åt öster, vilket är den sidan där man kan se kanaltrafiken passera på lagom behörigt avstånd. Slutligen är det de höga branterna längst ut på udden som ger ytterligare en dimension åt Henneviken, då det öppnar upp en fantastisk utsikt ut mot sjön och den dalsländska miljö som bara kan beskrivas fullt ut av den som upplevt solens nedgång på plats.

Det är samma hus, nu som då – Det stora vita huset är centralt placerat på udden, med sitt rymliga lantliga kök och med sin stora sal där människor kan samlas. Det röda huset på kullen ser i grunden likadant ut som när det byggdes, men en större renovering sker nu för att göra det lite mer modernt. Kapellet tronar på sin plats vid nedfarten till Udden, lite slitet förstås men renoveras våren 2023 nästan till vad det en gång var. Hönshuset finns också kvar, och är numera världens bästa bastu till Vita husets gäster.

Men det är inte samma väg hit, nu som då – Då var det båt på kanalen eller häst och vagn från Ramdalen. Grusvägen över Lianefjället alla 14 km från Källhult bygdes 1967 och sista biten från Borga 1986 och den blev bekvämt farbar med personbil först 2020. Det är läget långt bort från allfartsvägarna som gör Henneviken unikt och till den oas som det faktiskt är, för när man väl har tagit sig hit så känns det skönt att landa i lugnet. Numera finns också en vägbom 3 km före Henneviken. Det är där du blir mött första gången du kommer och får en bomnyckel som ni disponerar under tiden ni är gäster här. Vägbommen bidrar ytterligare till lugnet, ingen kommer och överraskar som inte ni eller någon annan har bjudit in.

Det är samma charm, nu som då men med högre standard – Visserligen är det fortfarande torrdass som gäller för Vita huset, medan Röda huset har ett WC. Vita huset har det än så länge bara i en utvecklingsplan och ett bygglov som sträcker sig till våren 2026. I dagens uppkopplade samhälle är det viktigt med bra WiFi, och det har vi. El finns i husen. Varmvatten finns i duscharna, och rinnande kallt vatten är indraget i båda köken. Röda huset har både varmvatten och diskmaskin.

 

 

 


Här råkar man inte ha vägarna förbi!

Hit söker man sig istället när man har bestämt sig – När man har bestämt sig för att besöka en plats där själ och hjärta ges möjlighet att finna ro.