EN DALSLÄNDSK OAS


Henneviken ser i grunden likadant ut som på 1930-talet.


Det är samma udde, nu som då – Råvarpen omger udden med sitt rena friska vatten. Tillgängligt för bad vid bastu och brygga utmed den inre skyddande viken. Kanoter lägger lämpligast till vid den långgrunda strandremsan åt öster, vilket är den sidan där man kan se kanaltrafiken passera på lagom behörigt avstånd. Slutligen är det de höga branterna längst ut på udden som ger ytterligare en dimension åt Henneviken, då det öppnar upp en fantastisk utsikt ut mot sjön och den dalsländska miljö som bara kan beskrivas fullt ut av den som upplevt solens nedgång på plats.

Det är samma hus, nu som då – Det stora vita huset är centralt placerat på udden, med sitt rymligt lantliga kök och med sin stora sal där människor kan samlas. Det röda huset på kullen ser i grunden likadant ut som när det byggdes, men en större renovering sker nu för att göra det lite mer modernt. Kapellet tronar på sin plats vid nedfarten till Udden, lite slitet förstås men förhoppningsvis blir det i framtiden iordningställt till vad det en gång var. Hönshuset finns också kvar, och är numera världens bästa bastu.

Det är samma väg hit, nu som då – Det finns ingen motorväg till Henneviken, det är istället en lång slingrig grusväg som gäller för att ta sig hit, om man inte tar båten förstås. Men det är läget långt bort från allfartsvägarna som gör Henneviken unikt och till den oas som det faktiskt är, för när man väl har tagit sig hit så känns det skönt att landa i lugnet.

Det är samma charm, nu som då men med högre standard – Visserligen är det fortfarande torrdass. Men i dagens uppkopplade samhälle är det viktigt med bra WiFi, och det har vi. El finns i husen. Varmvatten finns i duscharna, och rinnande kallt vatten är indraget i köken.

 

 

 


Här råkar man inte ha vägarna förbi!

Hit söker man sig istället när man har bestämt sig – När man har bestämt sig för att besöka en plats där själ och hjärta ges möjlighet att finna ro.